Ekonomisk ersättning

När Jöran blev utskriven från rehab, senhösten 2012, hade jag valt ett litet privat vårdbolag som skulle utföra hemtjänstinsatserna, så att Jöran kunde få bo hemma i lägenheten, och jag fortsätta på mitt jobb. Samtidigt ville jag vara en del av vårdteamet kring Jöran, så jag tog tjänstledigt en dag i veckan för det. Chefen på vårdbolaget välkomnade mig som anställd, och jag fick jobba på samma villkor som de andra, med samma ersättning. För tiden jag vårdade Jöran på min ”fritid”, fick jag ett litet bidrag från kommunen, men när det byttes handläggare, bedömdes jag inte ha rätt till det bidraget längre.

Ett halvår senare blev vi tvungna att övergå till kommunal hemtjänst (se tidigare blogg- inlägg ”Spindel i nät, eller fånge i spindelnätet?” om varför). Även kommunen anställde mig som vårdare, men då hette det anhöriganställning, och hade betydligt sämre villkor. Om jag tidigare fått räkna en hel arbetsdag, fick jag nu bara effektiv tid, d.v.s. timmar här och där, fastän jag var uppbunden hela tiden. Efter ett tag togs även rätten till OB-tillägg bort, alltså inget extra betalt på kvällar och helger.

Efter det, började pratas om att alla anhöriganställningar skulle bort. Vi bytte till ett annat privat vårdbolag, som även de anställde mig på effektiv tid, med OB faktiskt.

När kommunen sedan gav oss ultimatum att flytta till vårdboende, eller bli av med rätten till hemtjänst, flyttade vi till den kommun där vi nu bor ( se även tidigare blogginlägg ”Flytta, annars…”). Jag hörde mig för om möjlighet att bli anställd här, men fick blankt nej. Även de försökte att bli av med alla anhöriganställningar. Däremot fanns ett bidrag för vård av anhörig. Om man vårdar någon på heltid, får man fantastiska 2400 kr / mån, skattefritt!

Om Jöran inte är hemma, som t.ex. nu när han låg på sjukhuset i två dygn, dras det av 80 kr/dygn från mitt anhörigbidrag. Sedan betalar vi 1154 kr/mån tillbaka till kommunen, för de 21 tim som vi nu har avlastning från hemtjänsten.

Jag vårdar naturligtvis inte min man för att få pengar för det. Jag gör det för att vi ska få vara tillsammans, för att jag älskar honom, och för att han ska få känna sig så trygg som möjligt och få mesta möjliga livskvalitet.

Samtidigt säger en lön eller ekonomisk ersättning någonting om hur viktigt uppdraget är som man utför. Någon värderar det jag gör. Den här ersättningen på 2400 kr har visst legat på samma summa i uppemot 20 år, efter vad jag hört. Dags att höja? Även en anhörig måste ha någonting att leva av…

Som väl är, går det att leva två på en pension, om man är sparsam. Det går absolut ingen nöd på oss, så ni behöver inte bli oroliga. Man kan fråga sig vad som händer när jag blir gammal däremot. Jag får inga ATP-poäng för det här. Eller om jag blir sjuk, jag har inte rätt till sjukersättning, inte ens genom att försäkra mig privat. Inget bolag som jag har frågat vill sjukförsäkra mig, jag tillhör väl en högriskgrupp. Det är bara att hoppas att man får vara frisk, och kan jobba länge sedan. Trenden verkar ju gå åt det hållet ändå.

Jag kan undra i mitt stilla sinne ibland, hur mycket pengar jag och mina gelikar har sparat åt samhället, genom vår insats? Det vi sliter ut oss för nu, var det inte mera värt?

3 reaktioner till “Ekonomisk ersättning

 1. Trist men typiskt detta samhälle…dom skulle ju vara glad att du vill ta ansvar för den situation ni är i…och ge en skälig lön för det… Hua! Kram

  Skaffa Outlook för Android

  ________________________________

  Gillad av 1 person

 2. Ja, jag blir alldeles matt. Det är inte klokt att man både ska riskera sin hälsa och vara fattig som anhörigvårdare. Det blir ju en oerhört utsatt sits.
  Eva M

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: